Tavoiteaikoja 2010

Olen juoksuharrastukseni kanssa vasta hyvin alussa, joten en ole hirveästi miettinyt tavoiteaikoja tämän vuoden virallisiin juoksuihini. Tärkeintä on, että saan hyvin kilometrejä alle, peruskuntoa parannettua ja jaksan juosta kunnialla maaliin HCM:n. Aikatavoitteetkin lienee kuitenkin hyvä asettaa – jo siksikin, että se auttanee motivoitumaan paremmin myös vauhtikestävyysharjoitteluun. Viime vuonna jolkottelin turhankin paljon rauhallista peruskestävyystahtia (vaikka se aloittelijalle toki tärkeintä onkin).

Tavoitteiden ”julkistaminen” auttaa aina motivoinnissa sekin, joten pähkäilen/kirjaan nyt 2010:n aikatavoitteeni tänne blogiin.

Viime vuoden paras juoksuni oli puolimaratonin 2:00:19, josta saan hyvän lähtökohdan tämän vuoden aikatavoitteille. Netistä löytyy monia erilaisia taulukoita/laskureita, joilla voi arvioida tuloksiaan eri matkoillla yhden tuloksen perusteella. The McMillan Running Calculator ennustelee, että puolimaratonaikani perusteella minun pitäisi pinkoa 10 kilometrin kisa 54:04:ään ja vastaavasti täysmaraton aikaan 4:13:45. Äkkiseltään nuo tuntuvat aika hurjilta lukemilta – etenkin tuo maratonaika! Viime syksynä, elämäni ensimmäisellä täysmaratonilla, jumitin jalkani Espoon Rantamaratonin alkuosan mäkiosuuksilla (kaikista varoituksista huolimatta) niin, että juoksu oli jo reilusta kahdestakympistä eteenpäin kuin kipsatuilla jaloilla linkuttamista. Aikani painui hiukan yli 5 tunnin, mutta olen melko varma, että viisaammalla alkupuolen juoksemisella olisin – ilman etureisien kivetystä – alittanut 5 tuntia debyytissäni. McMillan-laskurin antama 4:13-aika tuntuu kuitenkin vielä täydeltä utopialta! Monet muut taulukot lupailevatkin puolikkaan aikani perusteella paljon vaatimattomampia tuloksia muille matkoille.

Seuraavassa yhtäkaikki tavoitteet tuleviin koitoksiin eri matkoille.

10 KILOMETRIÄ
Kympin kilpailuun en ole vielä osallistunut, mutta huhtikuuussa, Helsinki Spring 1/2 Marathon -tapahtuman yhteydessä, tuokin matka tulee ensimmäisen kerran ”tosissaan” testattua. Vauhtikestävyyteni ei vielä kummoinen ole, syksyn/talven treenailut ovat jääneet sangen vähiin ja HSM on jo 7 viikon kuluttua. Näin ollen pitänee olla tyytyväinen, jos pääsen tuolloin kympin edes alle tuntiin. Vähän menee arpomiseksi, mikä on mahdollisuuksien rajoissa, joten kirjataan kaksiosainen tavoite. Vähimmäistavoite: alle 60 min, unelma: 55 min.

PUOLIMARATON
Virallisia puolikkaita olen juoksemassa tänä vuonna ainakin kaksi: HCR toukokuussa ja Forssan Suvi-ilta kesäkuussa. Ensin mainitun olen ajatellut alkukauden päätavoitteeksi ja Suvi-ilta menee enemmänkin fiilistelynä (tosin katsotaan nyt miten nälkä kasvaa syödessä). Puolikkaan osalta tavoite on selvä: viimeksi kahden tunnin rajan rikkominen jäi vaivaisen 20 sekunnin päähän. Toisaalta viime vuonna juoksu meni yleisesti aika nappiin, alla oli hyvin onnistunutta harjoittelua ja niin pois päin, joten tällekin vuodelle – etenkin alkupuoliskolle – kahden tunnin rajassa riittää tavoitetta kerrakseen. 2:00:00 alitus.

MARATON
Elokuu on vielä kaukana. Viime vuoden tuloksellani ja McMillanin puolikkaan pohjalta laskemalla ajalla on eroa lähes tunti! Tarkka ajallinen tavoiteasetanta tuntuu siis nyt melkoiselta hapuilulta. Jotain on kuitenkin merkittävä horisonttiin, joten mennään tässäkin vähimmäis- ja unelmatavoitemerkinnöillä, kuten kympin kohdalla. Vähimmäistavoite: 5h alitus, unelma: 4:45:00.

Quod scripsi scripsi. Näillä siis mennään. :)

Kategoria(t): HCM, HCR, HSM, laskurit, Suvi-ilta, tavoitteita. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Tavoiteaikoja 2010

  1. Mikko M. sanoo:

    Kyllähän tuo puolikas pitää ihan ehdottomasti mennä alle kahteen, eikös niin.

    Ja kymppihän menee kyllä alle 50, kunhan muistaa kunnolla puristaa. Nyrkkisääntöhän ainakin itselläni on, että mitä lyhyempi matka, sitä pahemmalta tuntuu ja kympin kuuluu olla todella paljon tuskaisempi suoritus kuin maraton.

  2. Paluuviite: Uudet tossut ja kevään ensimmäinen koitos « Mailanvarresta lenkkipoluille

  3. Paluuviite: HSM:n kymppi ja lenkit top-10 « Mailanvarresta lenkkipoluille

  4. Paluuviite: Helsinki City Run oli aika tuskainen taival « Mailanvarresta lenkkipoluille

  5. Paluuviite: Suvi-ilta oli upea kokemus « Mailanvarresta lenkkipoluille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s