Juoksutauko, maantiepyöräilyä ja HCM-pohdintaa

Niinhän siinä sitten kävi, että ongelmajalkapohja alkoi vielä pitkällä lenkillä kipuilla. Ehdin jo riemuita, että vamma on historiaa: Toisen viiden päivän juoksutauon jälkeen lähdin varovaisesti liikkeelle. Ensin 3 kilometriä, seuraavana päivänä 4. Sitten 7, 8, reipasvauhtinen 12… Ei ongelmia. Välipäivän jälkeen lähdin sitten pitkälle lenkille ja eikös vaan kipu iskenyt noin 19 kilometrin kieppeillä. Keskeytin 21:ssä. Kipu ei ollut sietämätön, mutta halusin ottaa edes siinä vaiheessa varmanpäälle. Näin jälkikäteenhän voin toki moittia itseäni – pitikö sitä nyt noin pitkälle lähteä heti kun jalka tuntui olevan kunnossa.

Kenties kyseessä ei olekaan kantakalvon tulehdus, kuten aiemmin uskoin, vaan mahdollisesti rasitusmurtuma. Lääkäri pisti röntgeniin, jossa ei kyllä näkynyt mitään, mutta lievät rasitusmurtumat eivät näy aina röntgenissä.

Kolmen viikon juoksutauolla rasitusmurtuman pitäisi olla luutunut kuntoon. Jos taas kivun syy on plantaari faskiitti, lienee sekin hoidettu noin pitkällä tauolla, kun jo edellinen tauko lähes riitti – otaksun.

Ainoa ”ongelma” onkin sitten viiden viikon päässä oleva Helsinki City Marathon, johon olen tähdännyt kauden päätapahtumana. Nyt siis jo aiemmin takellellut harjoitteluni sai taas uuden paussin juoksemisen osalta. Korvaavana harjoitteluna olen lähinnä pyöräillyt. Ensimmäisen yli 30 kilometrin – perinteisellä retkipyörällä tehdyn – pyörälenkin jälkeen aloin kaavailla maantiepyörän hankintaa ja tällä viikolla tulikin tartuttua Bike Planetin Giant Defy 3 -tarjoukseen. Mielenkiintoinen laji, mutta siitä enemmän kenties joskus myöhemmin.

Korvaavilla lajeilla pystyn toki pitämään kuntoa yllä, mutta arveluttaa silti, miten on tällä menolla juoksukuntoni laita 14.8. Juoksutauon päätyttyä aikaa on vain kolme viikkoa ja siinä ajassa ei ihmeitä enää tehdä – etenkin kun minun ei tokikaan kannata rynnätä suoraan rajumpiin treeneihin tai pitkille lenkeille, ja viimeiset 1-2 viikkoa pitäisi jo keventää harjoittelua.

Vaihtoehtoni ovat nyt siis käytännössä:

1) Pitää lääkärin suosittelema juoksutauko, siirtää HCM-osallistumisoikeuteni jollekulle toiselle ja valita uusi maratontavoite syksymmältä.

2) Pitää lääkärin suosittelema juoksutauko ja mennä silti kokeilemaan, miten HCM sujuu.

3) Aloittaa juokseminen kevyesti jo nyt, toivoa että jalka on jo kunnossa & kestää ja mennä HCM:ään mikäli ongelmia ei enää ilmaannu (tai nöyrtyä ja pitää kunnon juoksutauko sitten, kun kivut taas iskevät).

Vaihtoehdot taitavat tuossa olla aikalailla järkevyysjärjestyksessä, mutta päätös ei silti ole ihan helppo.

Jotkut asiat ovat oikeasti pieniä elämässä, mutta isoja juoksijan elämässä. :)

Mainokset
Kategoria(t): HCM, korvaavat lajit, maantiepyöräily, vammat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Juoksutauko, maantiepyöräilyä ja HCM-pohdintaa

  1. Jaakko K. sanoo:

    Moi Asmo, löysin juuri juoksublogisi. Mielenkiintoista luettavaa, mutta myös ikävänkuuloisia vammoja. Pelkään itse jo valmiiksi kropan pettämistä, mutta ehkä se hillitsee myös juoksuja aluksi. Tsemppiä päätöksentekoon. Se on varmasti vaikeaa.

  2. Kiva kuulla että on mielenkiintoista luettavaa. Alunperin rupesinkin tätä blogia kirjoittamaan lähinnä omaksi ilokseni, mutta myös sillä ajatuksella, että kenties näistä raapustuksista voi olla joskus jollekulle muullekin iloa.

    Joo, hyvä ottaa alussa varovasti. Ehtiihän sitä treenata liikaa myöhemminkin. ;) Hyvä silti muistaa, että pitkällä aikavälillä kuntoilun hyvät puolet voittavat huonot puolet. Tämä mun ongelmajalkapohja on nyt oikeastaan ensimmäinen pitempikestoinen vaiva, vaikka on tullut juostua aktiivisesti jo toista vuotta.

  3. Paluuviite: HCM jää väliin, uusi tavoite hakusessa « Mailanvarresta lenkkipoluille

  4. Paluuviite: Hiihtoa! | Mailanvarresta lenkkipoluille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s