Juoksuvuosi 2010 – yhteenveto

No niin, juoksuvuosi 2010 alkaa olla paketissa. Miltä se näyttää omalta osaltani näin jälkeenpäin kuukausikohtaisesti katsottuna? Tutkailin treenipäiväkirjaani mainiossa HeiaHeia-palvelussa ja koostin omaksi ilokseni seuraavan yhteenvedon.

Jokaisen kuun otsakkeen perässä oleva tuntimäärä on kaiken treenamiseni – ei pelkästään juoksutreenien – yhteistuntimäärä. Tuntimääristä puuttuvat jotkin ihan pienet (esim. lihaskunto)harjoitukset, jotka toki eivät kokonaistuntimääriin juuri vaikuttaisikaan.

TAMMIKUU: Onneton startti vuoteen (5h)

Sairastelut haittasivat urheilua (ja valtavat lumikinokset juoksemista). Vähäisten juoksukilometrien seuraksi ei tullut kuin muutama uinti ja yksi lyhyt hiihtolenkkki.

Juoksua: 40 km
Uintia:  1,6 km
Hiihtoa: 4 km

Kuukauden kohokohta: ei kohokohtaa.

HELMIKUU: Ei juurikaan juoksua. (7h)

Alkukuu meni taas flunssasta toipuessa. Tuon jälkeen palasin (pakkas)juoksuhommiin todella varovaisesti. Juoksukilometrejä ei juurikaan kertynyt, mutta uitua tuli sentään jonkin verran (vuoden ahkerin uintikuu, huomaan nyt) ja hiihdettyäkin pikkuisen.

Juoksua: 17 km
Uintia:  2,3 km
Hiihtoa: 30 km
Muuta:   1 sulkapallo-ottelu

Kuukauden kohokohta: 10 kilometrin hiihtolenkki edellisenä talvena hankituilla suksilla – ensimmäinen kunnon hiihtolenkkini pariin vuosikymmeneen. Tuossamain talvea aloin huomata, että hiihtäminenkin on hienoa hommaa. Nyt alkaneena talvena (mikäli lumikelit vain jatkuvat) tullee hiihdettyä jo ihan kunnon kilometrimäärät.

MAALISKUU: Parempaan päin. (16h)

Maaliskuu olikin sitten vuoden ensimmäinen hyvä, tai ainakin kohtuu hyvä, treenikuukausi, vaikka juoksukilometrejä ei kertynytkään kuin 64. Sairastelut eivät enää treenaamista häirinneet, mutta yksi liukkaalla kelillä sattunut polvimuljahdus hieman kylläkin.

Juoksua: 64 km
Uintia:  0,8 km
Hiihtoa: 10 km
Kävelyä: 9 km
Muuta:   1 sulkapallo-ottelu, 2 salibandysessiota, 2 kuntosalisessiota

Kuukauden kohokohta: reipasvauhtinen reilun 9 kilometrin kävelylenkki (ensimmäinen treeni polvimuljahduksen jälkeen). Tuon myötä havahduin siihen, että talvella, varsinkin heikon treenikauden jälkeen, reippaat kävelylenkitkin voivat olla mainiota kuntoilua.

HUHTIKUU: Erinomainen juoksukuukausi. (19h)

Kuukauden alussa iski vatsatauti, mutta sen aiheuttamaa paussia lukuunottamatta huhtikuusta muodostuikin erinomainen juoksukuukausi 163 kilometrillä. Kevätkelien koitettua en juuri muuta malttanutkaan tehdä, eli muut kuntoilut jäivätkin sitten liki nollaan. Kauden ensimmäinen koitos oli Helsinki Spring Marathon -tapahtuman kymppi, joka kulki lähtökohtiin nähden ihan kohtuullisesti.

Juoksua:   163 km
Pyöräilyä: 7 km
Kävelyä:   4 km

Kuukauden kohokohta: hyvin kulkenut, ensimmäinen yli 20 kilometrin lenkki sitten edellissyksyn.

TOUKOKUU: Juoksukilometrien osalta vuoden paras kuu. (23h)

Vuoden paras juoksukuukausi 170 kilometrillä ja useilla hyvillä harjoituksilla. Ainoa miinus, että HCR meni aivan plörinäksi. Tuolloin epäilin syyksi jonkinlaista vatsapöpöä, kun oli ollut pari päivää hieman etova olo, mutta sittemmin olen veikkaillut, että tuo vointi johtui liian säännöllisesti magnesiumin popsimisesta ja heikkoon HCR-menoon oli ykkössyynä se, että aloittelijamaisesti join kisan aikana aivan liian vähän. Kuun lopulla oikean jalan akillesseutu alkoi ensimmäisen kerran kipuilla – vaiva, joka on ollut usealla lenkillä hitusen riesana sittemmin pitkin vuotta. Tämäkin kuukausi oli hyvin juoksupainotteinen, mutta pyöräilyä tuli sentään vähän harrastettua.

Juoksua:   170 km
Pyöräilyä: 40 km
Kävelyä:   9 km
Muuta:     1 kuntopiirisessio, 1 työpaikan liikuntapäivä futiksineen ja lajikokeiluineen.

Kuukauden kohokohta: Cooperin testi 2930m.

KESÄKUU: Kesän paras juoksu ja jalkavamma. (20h)

Alkukuun hyvien treenien jälkeen riemukas Suvi-illan puolimaraton: 1:51 – ja ennätyksen hintana jalkavamma, joka pilasikin sitten lopulta loppu- ja heinäkuun juoksutreenit. Täyttä varmuutta en koskaan saanut, mutta ilmeisesti kyseessä oli aluksi otaksumani plantaari faskiitin sijaan pikkuruinen rasitusmurtuma. Tuon myötä kesäkuussa tulikin pyöräiltyä aika paljon. Nyt tätä kirjoittaessani pisti myös silmään, että huhti-kesäkuu menivät tyystin ilman uimisia.

Juoksua:   128 km
Pyöräilyä: 116 km
Kävelyä:   4 km

Kuukauden kohokohta: Suvi-illan puolimaraton ja alle 2h -tavoitteen reipas alitus.

HEINÄKUU: Huono juoksu- mutta hyvä treenikuukausi. (31h)

Juoksut jäivät vamman takia vähiin, mutta alkukuusta hankin maantiepyörän ja pyöräilyä tulikin harrastettua sangen hyvin (383 km). Treenitunneissa laskettuna vuoden paras harjoituskuukausi. Paluu juoksuhommiin 23.7., lääkärin määräämän kolmen viikon juoksutauon jälkeen. Harvinaisen helteinen kuukausi.

Juoksua:      65 km
Uintia:       2,2 km
Pyöräilyä:    383 km
Sauvakävelyä: 13 km
Kävelyä:      4 km
Muuta:        4,5 kilometriä soutua, etunojapunnerrusohjelman läpikäyntiä, 2 erilistä & perusteellista venyttelysessiota, 1 tennisottelu, 1 tasapainolautailu

Kuukauden kohokohta: elämäni toistaiseksi pisin pyörälenkki (72,65km) Tuusulanjärven kierron merkeissä.

ELOKUU: Vammatauon perään muita jalkavaivoja. (17h)

Edelliskuun lopussa tuli rynnistettyä juoksutauon jälkeen liian innokkaasti matkaan: tuloksena mm. penikkakipuja, mikä hieman häiritsi elokuun – varsinkin alun – juoksuja. Useampi aamu-uinti ennen töihin menoa Kumpulan maauimalassa. Tuo pitää ottaa tavaksi ensi kesänä. Vuoden täysmaratontavoitteen siirsin HCM:stä Vantaalle. Elo-marraskuun välille ei enää tullut yhtään niin runsaskilometristä kuukautta, mitä huhti- ja toukokuu olivat, mutta 100 kilometriä tuli sentään jokaisena näistä kuukausista täyteen.

Juoksua:   115 km
Uintia:    1,95 km
Pyöräilyä: 79 km
Kävelyä:   2 km

Kuukauden kohokohta: VK-harjoitus (10km 52:45min) täydellisessä myöhäisen kesäillan juoksuilmassa.

SYYSKUU: Flunssatauko juuri kun alkoi näyttää hyvältä. (15h)

Alkukuu sujui treenien osalta hyvin: tuli juostua pitkästä aikaa pari kunnon pitkistäkin ja Helsinki City Triathlon oli mielenkiintoinen kokemus. Juuri kun kaikki näytti hyvältä Vantaan maraton -valmistautumista ajatellen, sain flunssan vaivakseni. Ei mitään rajua tautia, mutta sen verran kurjan olon kuitenkin, etten treenailemaan uskaltanut ja harjoitteluun tulikin liki täydellinen tauko noin 10 päiväksi.

Juoksua:      110 km
Uintia:       0,3 km
Pyöräilyä:    64 km
Muuta:        1 vatsalihasharjoitus. (HCT:n osuudet laskettu mukaan yllä oleviin kokonaiskilometrimääriin.)

Kuukauden kohokohta: Helsinki City Triathlon.

LOKAKUU: Pikainen Vantaan maraton -viimeistely. (18h)

Kuun alussa olin terve, mutta takana oli edelliskuun lopun treenitauko ja edessä – vain 10 päivän päässä – Vantaan maraton. Tyystin keventelemään en tuossa tilanteessa noina päivinä tyytynyt, olihan ”keventelyä” jo takana harjoituspaussin myötä. Kaikesta huolimatta Vantaan juoksu sujui erinomaisesti ja kyllä siitä tulikin koko vuoden kohokohta. Maratonin jälkeen pidin juoksusta taukoa viisi päivää ja palasin sen jälkeen lenkkipoluille.

Juoksua:      126 km
Uintia:       0,2 km
Pyöräilyä:    35 km
Sauvakävelyä: 8 km
Muuta:        1 kotikuntopiiri, 1 tasapainolautailu, 1 curling-sessio.

Kuukauden ja koko vuoden kohokohta: Vantaan maraton.

MARRASKUU: San Franciscon auringosta Helsingin hangille. (13h)

Vuoden juoksukilometreissä tuli 1000 km:n rajapyykki vastaan 1.11. Kuun puolivälin paikkeilla Viikin Viitonen taittui aikaan 23:29. Sen jälkeen suuntasin matkalle San Franciscoon, jossa tuli juostua vuoden pisin treenilenkki: 26,6 kilometriä, muun muassa Golden Gaten yli. Reissuni aikana Suomeen tuli jo täysi talvi ja palattuani ostin ensimmäiset nastakenkäni ja hiihdin talven ensimmäiset sivakoinnit.

Juoksua:   104 km
Uintia:    0,5 km
Pyöräilyä: 7 km
Hiihtoa:   4 km
Muuta:     1 kotikuntopiiri

Kuukauden kohokohta: Vuoden pisin treenilenkki San Franciscossa.

JOULUKUU: Hiihtoa ja sisäratajuoksua. (13h)

Joulukuussa tuli – ennätyksellisten lumikinosten keskellä – jonkun verran sekä hiihdettyä, että juostua niin ulkona, sisäradalla kuin matollakin (viimeksi mainitulla tosin vain yhden ainoan kerran). Joulun alla pidin pienen juoksupaussin ja annoin toukokuusta alkaen aina silloin tällöin vaivanneelle oikean jalan akilleen seudulle lepoa. Juoksukilometrien osalta heikoin kuukausi sitten helmikuun, mutta treenitunteja kertyi – lähinnä hiihdon ansiosta – sentään 13 kappaletta.

Juoksua:      60 km
Uintia:       0,8 km
Hiihtoa:      40 km
Sauvakävelyä: 3 km
Muuta:        1 kuntosalisessio, 1 kotikuntopiiri, 1 tasapainolautailu

Kuukauden kohokohta: Lumipyryisen Tapaninpäivän intervalliharjoitus Esportin radalla.

Pyöräily- ja kävelykilometreihin laskettu vain ”aidot” kuntoilusessiot, ei siis leppoisia lasten kanssa fillarointeja tai muita vastaavia matkoja.

Juoksun ja pyöräilyn, josta tuli aika selkeä kakkoslajini kesällä, osalta kilometripalkit vuodelta 2010 näyttävät seuraavilta:

Juoksukilometrit kuukausittain 2010

Pyöräilykilometrit kuukausittain 2010

Että sellainen vuosi se. Kiitos kaikille treenikavereille! Ja tietenkin myös vaimokullalle. :) Kiitokset myös kaikille tämän blogin lukijoille, joita WordPress.comin tarjoamien tilastojen mukaan on ollut yllättävänkin paljon; alunperinhän rupesin tätä blogia kirjoittamaan lähinnä vain omaksi huvikseni.

Tältä pohjalta kohti vuotta 2011 – jonka tavoitteista bloggailenkin sitten ihan erillisen kirjoituksen.

Mainokset
Kategoria(t): yhteenvetoa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Juoksuvuosi 2010 – yhteenveto

  1. Paluuviite: Hiihtoa! | Mailanvarresta lenkkipoluille

  2. Paluuviite: Vuosi 2011 paketissa | Mailanvarresta lenkkipoluille

  3. Paluuviite: Viimeistä viedään | Mailanvarresta lenkkipoluille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s