92 treeniä, 92 tuntia

92 treeniä, 92 tuntia – noin näyttää HeiaHeian vuosiyhteenvetoni tällä hetkellä. Kulumassa on vuoden 88. päivä, joten olen mukavasti 365-tuntisen treenivuoden tahdissa. Tuli tässä yksi päivä mieleen, että tuo voisi olla ihan näppärä tavoite vuoden kokonaistreenituntimääräksi.

Olen päättänyt yrittää saada aiempaa paremmin selkeää viikkotason rytmitystä treenaamiseeni. Tarkoitus on mennä ”kevyt, kovempi, kovin” -rytmillä – ja nyt Pirkan hiihdon jälkeen olen tuossa onnistunutkin.

Akillesvaivoja ja kenkäihmettelyjä

Kuluvasta kevyestä viikosta tulee oikein extra-kevyt, sillä alkuviikosta pidin peräti kaksi lepopäivää (ensimmäisenä noista hieronta). Tämä siksi, että viime viikon juoksuilla oikean jalan akilles alkoi kipeytyä. Joskus taannoin tuon koiven akilleksen kipuilu oli meikäläisellä sangen yleinen vaiva, mutta pääsin siitä eroon, kun aikanaan Lontoossa, Asicsin lippulaivamyymälässä, sain loistavalla jalka-analyysillä vihdoin selkeyttä siihen, millaisilla kengillä kinttujani kannattaa eteenpäin kiidättää.

Sittemmin olenkin juossut suurimman osan kilometreistäni Asicsin GT-2160-tossuilla – kahdella parilla noita yhteensä liki 2000 kilsaa – ja täysin ilman akilles-kipuja. Hiljattain hommasin Brooksin Adrenaline GTS-12:t, joiden olin ymmärtänyt olevan hyvin samanlaiset, mutta vielä juostavammat. Hyviltähän ne ovat tuntuneet, mutta kas kummaa: viime viikolla tutut akilleskivut palasivat! Juoksumääriä tuli nostettua vähän turhan äkisti ja kipitin jonnin verran myös vanhoilla Icebugeillani, jotka eivät istu enää kovin hyvin, joten voi toki olla, että noistakin seikoista saattaa löytyä ainakin osasyy akilleskipuihin. Treenilogin ensimmäiset ”jotain pientä oikean jalan akilleksessa” -merkinnät löytyvät kuitenkin Brooks-juoksujen yhteydestä…

Niin se vaan taitaa olla, että kun joku kenkä todella toimii, ei siitä hevillä kannata luopua. Molemmat Asics GT-2160 -kenkäparini ovat kuitenkin jo melko lailla juoksu-uransa ehtoopuolella; kummallakin liki 1000 kilometriä kasassa. Ongelma on, että ko. sarjan uudemmat lenkkarit eivät ole enää samanlaisia ja koko planeetalta ei tunnu enää löytyvän GT-2160-kenkiä, satunnaisia mini/jättiläiskokoja lukuunottamatta. Taidankin juosta nyt nuo vanhat 2160-kenkäni niin loppuun kuin mahdollista. Millä siitä eteenpäin? Se on vielä arvoitus, mutta ainakaan en täydellä luotolla Brooksejani jatkossa jalkaan laita. Jos joku 2160:n ystävä on keksinyt hyvän seuraajan noille kengille, niin kuulen mielelläni! Kenties 2170:lle ja/tai sarjan uusimmalle, eli 2000:lle (numerointi pyörähti Asicsilla noissa juuri ymmärtääkseni ”alkuun”), pitää myös antaa vielä mahdollisuus, vaikka lukemani perusteella muutokset 2160:sta ovat aika merkittäviä, eivätkä monien mielestä ollenkaan hyvään suuntaan. Tässä esimerkiksi yksi mielenkiintoinen 2160 vs 2170 -vertailu.

Kenties olisi fiksua käydä jossain uudessa ala-raaja-analyysissä selvittämässä kunnolla syytä siihen, miksi tuo oikean jalkani nilkka tuntuu kaipaavan pronaatiotukea, vaikka staattisesti tilanne on raajoillani täysin päinvastainen (kuten siis aikanaan Lontoossa selvisi). Voinee olla, että ongelma olisi korjattavissa oikeanlaisilla, riittävän ahkerasti tehdyillä liikkuvuusharjoitteilla.

Kategoria(t): harjoittelun hienosäätö, kengät, tavoitteita, vammat, yhteenvetoa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: 92 treeniä, 92 tuntia

  1. Jani sanoo:

    Olen juossut juuri noilla kahdella mallilla (GTS 11,12 ja GT-2120/2150/2160) varmaankin 80% kilometreistä viimeisten viiden vuoden aikana, vain kisat ja nopeammat lenkit olen tehnyt kevyemmillä kengillä. Kummatkin sopivat omaan jalkaani mainiosti. Kerro ihmeessä jos löydät Asicseja vastaavat tossut jostakin, kiinnostaisi kokeilla myös muita merkkejä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s