Halvan ja vähän kalliimman märkäpuvun ero – saako euroilla lisää vauhtia järveen?

Olen jo kolmisen vuotta uinut kaikki avovesiuntini märkäpuvulla, jonka ostin triathlonista innostuttuani kesällä 2012. Kyseinen puku on Orcan halppismalli TRN. Olen ollut pukuun sangen tyytyväinen, mutta hiljattain tuli fiilis, että voisin hankkia uuden märkkärin.

Uintiin tarkoitettujen märkäpukujen hintahaarukka menee noin 100 ja 900 euron välissä. Vaikka hinnan unohtaisikin, kalleimmat puvut eivät välttämättä ole meikäläisen tasoiselle uimarille hyvä valinta: ainakin vähän kärjistetysti sanottuna kalliimmissa puvuissa pääpaino on liikkuvuudessa, ei kelluttavuudessa, josta heikommat uimarit hyötyvät enemmän. Tämän huomioiden en edes harkinnut kalliimpia pukuja, vaan katseeni kääntyivät kaverini kehumaan Orcan S5-pukuun. Sekin on vielä Orcan spekseissä ”entry-level”-puku, mutta siinä kastissa Orcan paras sellainen, hinnaltaan noin saturaisen TRN-pukua kalliimpi. Ajattelin että tuolla hankinnalla saisin puvun, jossa käsien liikkuvuus olisi pikkuisen parempi ja jonka kelluttavuus olisi pykälän TRN-märkkistäni parempi. S5 on koottu TRN:ää useammasta palasta. Siinä missä vuosimallin 2012 TRN-pukuni on kaikkialta 2-2,5mm paksu, vaihtelee puvun paksuus 2015-vuosimallin S5:ssä ohuimpien kohtien 2 millistä aina 5 millimetriin; niissä kohdissa, joissa kelluttavuutta tarvitaan eniten.

Muita merkkejä en edes lähtenyt katselemaan, sillä olen ollut – etenkin hintalaatusuhteen huomioiden – niin tyytyväinen ensimmäiseen Orca-pukuuni, ja koska tiesin Orcan kokotaulukon 9-koon itselleni tismalleen sopivaksi (lisää alkuperäisestä kokoihmettelystä tässä vanhassa postauksessani).

Eilen sitten hulahdin raikkaan vilpoiseen (16°) Kaitalampeen uusi puku päälläni.

Miltäs sitten tuntuikaan? Toisin sanoen: Orca TRN vs Orca S5 – tuoko 100 euron hintaero huomattavaa eroa? Seuraavassa fiilikseni reilun kilometrin ensitestin perusteella.

S5 ensitestissä. Kaitalampi on yksi pääkaupunkiseudun hienoimmista paikoista avovesiuintiin!

S5 ensitestissä. Kaitalampi on yksi pääkaupunkiseudun hienoimmista paikoista avovesiuintiin!

Liikkuvuus: kädet liikkuivat hitusen TRN-pukua vapaammin. Ero ei ollut suuri, mutta melko selvä kuitenkin. Liikkuvuus oli jopa suorastaan erinomainen (huom! tältä osin minulla ei ole kokemuksia huippukalliista puvuista, mutta toivomisen varaa ei S5 juuri itselleni jättänyt).

Kelluttavuus: selvä ero rinnan ja etureisien tienoilla. Tuntui suorastaan siltä, kuin jaloissa olisi ollut narut, joista joku nosti uintiasentoa virtaviivaisemmaksi! Rinnan eron huomasi eritoten siinä, että tähystäminen oli eteenpäin uidessa helpompaa kuin TRN:llä.

Riisuminen uinnin jälkeen: Ei eroa TRN:ään (kummatkin saan yltäni kohtuullisen vaivattomasti).

Vauhti: summasummarum – toivatko nuo liikkuvuus- ja kelluttavuuspiirteet sitten lisää vauhtia uintiin? Tuntuman perusteella uskallan sanoa, että toivat, ja kellokin oli samaa mieltä. Uin täsmälleen saman matkan kuin muutamaa päivää aiemmin TRN-puvulla, ja yritin pitää tehotkin saman suuruisina. Toki on vaikea sanoa, olivatko uinnit kuinka identtisiä (jo pelkästään suunnistusvirheistä voi tulla lisäkiemuraa ”samaan” lenkkiin), mutta ainakin joltiseenkin samanlaisista lenkeistä oli kyse. Noin 1050 metrin matka sujui S5 yllä 1:07 nopeammin kuin TRN päällä.

Vaikkei tämä vertailuni vielä lähdeaineistonsa puolesta yllä akateemiselle tasolle, uskallan jo nyt suositella lämpimästi Orcan S5 pukua.

Jos siis haluat halvan, hyvän hintalaatusuhteen puvun, on Orca TRN passeli valinta (hinta 156€). Jos taas haluat satsata pukuun noin 100 euroa enemmän, ja saada pykälää paremman märkkärin – pysyen silti yhä ”meille ei niin kauhean hyville uimareille” tarkoitettujen märkäpukujen luokassa, on Orca S5 mielestäni loistava ostos!

Kategoria(t): avovesiuinti, märkäpuvut, triathlon, uinti. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Halvan ja vähän kalliimman märkäpuvun ero – saako euroilla lisää vauhtia järveen?

  1. Juuso sanoo:

    Kiitos tästä

  2. Kiitos, hyvä ja valaiseva vertailu eka märkäpuvun hankintaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s